Az elmélet, hogy a kutya szemében falkavezérnek kell lennünk, LEJÁRT!!!!!!

Az elmélet alapja

Ezt az elméletet a farkasokat kutató szakemberek és kutyakiképzők dolgozták ki.  Abban a tudatban, miszerint a kutya és a farkas viselkedése, gondolkodása megegyezik.

Kutya vagy farkas?

Sokan a farkas és a kutya viselkedését megpróbáják párhuzamba vonni, de friss kutatásokból kiderült, hogy a kutya és a farkas viselkedésbeli eltérései olyan mértékben nagyok, hogy már külön fajnak tekintjük őket.

Hiedelem?

Igen az, mivel a kutya célja nem a világ vagy a gazdája feletti uralkodás, hanem a boldogság. A kutya nem hülye, tudja, hogy ő nem ember.

Király-szolga vagy idegenvezető-turista?

Egy példán kereszűl szeretném most bemutatni a kutya-gazda kapcsolatot.

A király (ember) és a szolga (kutya) kommunikációja a következő: a király kiadja a parancsot, a szolga pedig megcsinája, viszont ha a szolga nem megfelelően teszi a dolgát, akkor a király megbünteti.

Az idegenvezető (ember) segíti a turistát (kutya) abban a városban, országban (emberek világa) amiben az nem mozog otthonosan, a turista pedig együttműködik, mivel bízik az idegenvezetőben.

Falka vagy család?

Sokáig azt gondoltuk, hogy a farkasok falkákban élen, de ma már a legfrissebb tudományos eredmények szerint ez nem biztos, hogy így van, hiszen ma már azt is bebizonyítottuk, hogy a Föld sem lapos. A farkasok is családban élnek nem falkában!

Erőszak vagy dominancia?

A dominancia nem egyenlő az erőszakkal. Nem attól leszek vezető, hogy előbb lépek ki az ajtón, mint a kutyám vagy hogy odajön, ha hívom, persze így biztonságosabb az együttélés.

Mi a dominancia?

A dominancia egy kezdeményezői szerep, viselkedés és egy felelősségvállalás.

A félelem, mint motiváció?

Igen, a félelem is tud motiválni. Sok gyerek azért tanul, mert fél a megbukástól és megalázottságtól az iskolában, nem pedig a saját kedvéért, a tanulás öröméért.

Megoldás: az együttműködés!

Hasznájunk dicséretet és jutalomfalatokat az oktatásban, ezáltal a kutya szívesen figyel ránk, és megteszi amit kérünk tőle.

De a kedvesség nem gyengeség?

Nem, nem az. A kedvesség örömöt ad, és nem táplál félelmet vagy haragot. Ha a szívünkre tesszük a kezünket tudjuk, hogy ez igaz:)

Összegzés: 

Szerintem érdemes lenne újragondolnunk a kutya és gazda közötti kapcsolatot, hogy az ne erőszakra, hanem a frusztráció nélküli együttműködésre épüljön!